Wat is energetische therapie?

Energetische therapie is een universele en oeroude behandelwijze van ziekten en aandoeningen in de breedste zin van het woord. De therapie is geschikt voor jong en oud, van baby’s tot senioren.

Een energetische behandeling is erop gericht om het evenwicht in het menselijk energiesysteem te herstellen. Als therapeut werk ik met universele levensenergie en kan daarmee het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest bevorderen.

Er wordt gekeken naar de verstoringen en blokkades in de energielagen van de hulpvrager. Door het weghalen van de blokkades kan de energie weer vrijelijk stromen. Ook wordt er nieuwe universele levensenergie toegevoegd in het energiesysteem, zodat de energiebalans zich hersteld. Daardoor wordt op een krachtige manier het natuurlijk zelfhelend vermogen gestimuleerd. Dit geeft verlichting van (pijn)klachten en bevordert het welbevinden, de gemoedsrust en de gezondheid.


Rondom ons fysieke lichaam bevinden zich energielagen. Je kan het vergelijken met een matroesjka poppetje. Als je zo’n poppetje openmaakt, zit er een kleiner poppetje in; en als je dat openmaakt een nog kleiner poppetje, en dat gaat nog een paar keer door. Eigenlijk is het fysieke lichaam het binnenste poppetje en daaromheen bevinden zich de energielagen.

Deze energielagen bestaan uit een fysieke, mentale en emotionele laag. Al die energielagen horen in balans te zijn om je gelukkig, tevreden en gezond te voelen. Een klacht of ziekte geeft aan dat de harmonie verstoord is. Als je langdurig uit balans bent op het mentale vlak (zoals angsten, piekeren of stress) kan dit uiteindelijk leiden tot emotionele onbalans (zoals somber voelen, snel huilen of gauw boos worden). Dit kan weer lichamelijk onbalans tot gevolg hebben in de vorm van allerlei (pijn)klachten en ziektes.

Energetische therapie is een natuurlijke behandelwijze, die als aanvulling op de reguliere behandelwijze, wordt gegeven.

Voor welke aandoeningen is de therapie geschikt?

Verschillende aandoeningen hebben baat bij energetische therapie. Voel je je vermoeid, gespannen of zit je niet lekker in je vel, dan kan de behandeling rust, balans en verlichting geven.

Bij reumatische klachten geeft het verlichting. Bij ReumaNederland worden alternatieve behandelvormen genoemd. Deze cliënten kiezen naast een reguliere behandeling voor een alternatieve behandeling om de klachten te verlichten. Ook bij fibromyalgie, gewrichtsklachten, vermoeidheid, gespannenheid, slaapproblemen, spijsverteringsklachten en andere lichamelijke of geestelijke klachten kan de behandeling verlichting geven. 

Energetische therapie kan goed worden ingezet bij HSP’ers (Hoog Sensitieve Personen). Zij krijgen tools aangereikt om beter met deze mooie eigenschap om te kunnen gaan.

Chronisch zieken ondervinden veel baat bij energetische therapie, want het ondersteunt, biedt comfort en troost.

Een energetisch therapeut is geen arts en geeft geen medische diagnose. Voor lichamelijke en geestelijke klachten is het verstandig eerst een arts of specialist te raadplegen.